Skip to content
Sėkmingo žaidimo receptas: Wingspan (Sparnuotieji)

Sėkmingo žaidimo receptas: Wingspan (Sparnuotieji)

Kaip išmatuoti stalo žaidimo sėkmę? Pardavimais? Apdovanojimais? Rekomendacijomis? Kriterijų galima prigalvoti įvairių. Tačiau už jų yra kai kas svarbesnio, kai kas, ką objektyviai pamatuoti ir aprašyti nėra taip paprasta. Tai gebėjimas tapti pramoginiu ir kultūriniu reiškiniu, peržengiančiu savo nišos ir žanro ribas.

Apie Wingspan (liet. leidimas – Sparnuotieji) apdovanojimus ir pardavimus daug kalbėti neverta. Šis neįtikėtino dizaino šeimai skirtas žaidimas apie paukščius per porą pastarųjų metų nuraškė visus gardžiausius vaisius. Tūkstančiai žmonių stalo žaidimų duomenų bazėje Board Game Geek (panašu į IMDB arba Goodreads) užtikrino jam 20 vietą tarp visų ten esančių žaidimų ir pirmą vietą kategorijoje šeimai. Tik pastebėsime, kad minimą sąrašą sudaro virš 100 tūkstančių žaidimų. Wingspan pasidabino Spiel des Jahres, Ludo, Golden Geek, Deutcher Spiele Preis ir kitais apdovanojimais. Stalo žaidimų rinkoje tai atitinka Pasaulio ar Olimpinių žaidynių čempiono titulus, Oskaro statulėlę ir Eurovizijos nugalėtojo karūną. Žaidimą išleidusi kompanija neseniai atskleidė, kad Wingspan pardavimai 2020 metais beveik pasiekė 850 tūkstančių kopijų ir savo kategorijoje Amazon užkopė į geriausių dvidešimtuką. Būtų nieko ypatinga, jei tokio pobūdžio žaidimai ten lankytųsi dažnai, tačiau artimiausi panašūs kaimynai rinkoje jau apie 20 metų ir yra vadinami „modernia klasika“. Wingspan tam teprireikė nepilnų dvejų metų, per kuriuos atsirado kompiuterinė žaidimo versija, šimtais tūkstančių parduodami papildymai, tūkstančius žmonių vienijančios grupės socialiniuose tinkluose.

Stalo žaidimas Wingspan - Sparnuotieji

Tai mažai ką reikštų, jei vyktų tik savoje smėlio dėžėje. Tačiau atsidūrus viename didžiausių pasaulio laikraščių, tavo vardas įgauna visai kitą svorį. Apie Wingspan rašo ne vien užkietėję geekai ir hobio aistruoliai, jo kūrėjai įdomūs ne vien žanriniams Youtube kanalams ir jų auditorijoms. Paieškos ilgai netrunka, kol straipsnius apie žaidimą atrandi tokiuose puslapiuose kaip Slate, Nature, Wall Street Journal ar New York Times. Čia tyčia neminiu gausybės mažesnių pavadinimų, kurių svarba ir sklaida už stalo žaidimų pasaulio ribų ne ką menkesnė.

Kas patraukia tokių leidinių redaktorius publikuoti išsamius straipsnius apie šį stalo žaidimą? Išskirtinė tema, meniškas dizainas, lengva ir visiems prieinama žaidimo eiga, pandemijos metu ypač svarbi galimybė žaisti dviese? Visi išvardinti elementai reikšmingi, apie visus juos galima sukurti atskirą išsamų pasakojimą. Šiame svarbu kas kita.

Stalo žaidimas Wingspan - Sparnuotieji

Wingspan galima palyginti su langu į nuostabų, triukšmingą, margą, gyvą ir judrų paukščių pasaulį. Ne paveikslu, ne imitacija ir ne kopija, kas yra didelė dalis kitų teminių stalo žaidimų. Tuo pačiu Wingspan nėra vien skaičiai, faktai ir statistinės lentelės, kuo užsibaigia dauguma enciklopedinių stalo žaidimų. Jis kursto žavesį, žadina smalsumą, kausto dėmesį ir vilioja skrosti melsvą dangų kartu su gausybe pačių įvairiausių sparnuočių. Per šį langą malonu ne vien stebėti, per jį galima patekti į paukščių karalystę.

Būtų labai paprasta pasakyti, jog Wingspan yra žaidimas apie paukščius. 200 skirtingų plunksnuočių su skirtingais sugebėjimais ir savybėmis sudaro didžiulę žaidimo kortų kaladę. Stebuklingą kaladę. Kaip rašo audubon.com autoriai, Wingspan įkvėpė juos domėtis paukščių karalyste, pirkti knygas, rengti lesyklėles, išmokė atpažinti retas rūšis tiesiog einant gatve. Wingspan suviliojo žmones skirti paukščiams dalį savo gyvenimo, internete galima rasti istorijų, kaip po šio žaidimo vieni susipirko visą paukščių stebėjimui reikalingą įrangą, kiti įstojo mokytis biologijos, treti ėmė kurti specialias mobilias programėles paukščiams ir jų giesmėms atpažinti, dar kiti sugalvojo naudoti žaidimą unikalioms sužadėtuvėms.

Nature.com žaidimą pavadina ne tik iššūkiu, bet ir įtraukiančia biologijos pamoka. Čia gauni progą sukurti savitą, unikalų, gyvą ir triukšmingą pasaulį. Tuo pačiu pasiūlomas kalnas skirtingų strateginių ir taktinių pasirinkimų, daugybė skirtingų kelių į pergalę. Žaidime meistriškai jungiami edukacija, pramoga ir varžybos, o ribos tarp šių elementų nepastebimai išnyksta.

Stalo žaidimas Wingspan - Sparnuotieji

Wingspan labai aiškiai parodo, kaip pats sėkmingiausias žaidimas gali paveikti žmonių gyvenimus. Ne vienai ar dviem valandom, kurias praleidžiame prie žaidimo lentos. Ne vienai ar dviem partijoms, kurias kažkada prisiminsime, o gal ir ne. Elizabeth Hargrave, šio žaidimo kūrėja, jam paskyrė daugybę, daugybę valandų ir pastangų. Ji įvairiausiais kampais analizavo krūvas duomenų apie paukščius, jų ypatybes ir gyvenimą. Visas šias žinias autorė meistriškai derino su žaidimų teorija, ieškodama būdų, kaip savo būsimiems žaidėjams pasiūlyti pačią geriausią ir veiksmingiausią žaidimo formulę. Įspūdis, išmonė, pasakojimas, iššūkis, bendravimas, atradimas, ekspresija ir pateikimas – tapo kūrėjos litanija, kurios kiekvienas žodis be galo svarbus. Kaip svarbi matematika, paslėpta po pagavia žaidimo išore visiškai nepastebimai, be sustojimo sukanti nestojantį žaidimo variklį. Pirmiausia susiduri su įspūdžiu ir išmone, profesionalių dailininkų rankomis pieštomis iliustracijomis, standartus keliomis galvomis lenkiančiu dizainu. Tada atrandi žaidimo pasaulį, kuris ne imituoja, o kviečia susipažinti ir domėtis. Galiausiai pateikiamas ekspresyvus iššūkis, kuriuo gali dalintis su draugais ir bičiuliais, lygiose ir intriguojančiose varžybose, paremtose kruopščiai atliktais skaičiavimais.

Kaip išmatuoti stalo žaidimo sėkmę? Tokio mato veikiausiai nėra, tokios formulės išvesti nepavyks. Mažai kas tikėjo, kad žaidimas apie paukščius susilauks pripažinimo, užims pirmas vietas pardavimų sąrašuose. Tik ne toje nišoje, kur dominuoja piratai, zombiai, drakonai, vampyrai, erdvėlaiviai ir nuožmios kovos. Pasirodo, kad plačiai išplėtusiam sparnus Wingspan minima niša gerokai per maža pasirodė.

Užsisakyti lietuviškąjį „Wingspan“ (Sparnuotieji) leidimą galite čia.

Ankstesnis straipsnis Laikui nepavaldus – su 20-uoju gimtadieniu, Carcassonne!

Palikti komentarą

Komentarai turi būti patvirtinami prieš juos publikuojant

* Reikalingi laukai