Skip to content
Geriausi 2022 metų stalo žaidimai

Populiariausi 2022 metų stalo žaidimai – TOP 10

Pristatome geriausių 2022-ųjų metų stalo žaidimų TOP 10! Šie žaidimai buvo patys perkamiausi ir populiariausi tarp Jūsų.

2022 metais sugrįžo nacionaliniai stalo žaidimų čempionatai, BRAIN GAMES startavo su pirmuoju „Kickstarter“ žaidimu, stalo žaidimus kaip kokybišką laisvalaikio praleidimo būdą atrado šeimos, vaikai ir suaugusieji. Džiaugiamės prisidėję prie šio pomėgio populiarinimo, 2022 metais dienos šviesą išvydo daugybė širdžiai mielų „Brain Games“ projektų ir lietuviškai išleistų žaidimų. Koks gi tas populiariausiųjų stalo žaidimų dešimtukas?

10. ICECOOL

Pradėsime nuo dešimtosios pozicijos, kurioje įsitaisė žinomiausias ir daugiausiai kartų pasaulyje įvertintas žaidimas vaikams ICECOOL. Tai „Brain Games“ kūrėjų komandos, pasivadinusios Brian Gomez vardu, sukurtas žaidimas, 2017-ais metais pelnęs prestižinį geriausio pasaulio stalo žaidimo vaikams „Kinderspiel des Jahres“ titulą.

Šiame žaidime išdykę pingvinai laksto po mokyklą pirmajame sprigtavimo žaidime, kuriame figūrėlės dėl ypatingos savo formos pamušus sprigtu gali judėti įvairiomis trajektorijomis, suktis ar net šokinėti.

Panašu, kad ICECOOL populiarumas nemažėja: neseniai skaitmeninė žaidimo versija atsirado populiariojoje ROBLOX online žaidimų platformoje.

ICECOOL stalo žaidimas vaikams

9. CODENAMES

Devintoje vietoje – puikiai pažįstamas CODENAMES, jame dvi komandos varžosi tarpusavyje, kuri pirma susisieks su visais savo agentais. Slaptųjų agentų vadas savo komandai pateikia po vieno žodžio užuominą, kuri gali nurodyti net kelis ant stalo esančius žodžius. Tada komanda stengiasi atspėti reikiamos spalvos žodžius ir išvengti kitos komandos žodžių. Be to, abi komandos stengiasi nepaliesti žudiko. 

Įdomu tai, kad šio žaidimo pradinį variantą čekų kūrėjas Vlaada Chvatil sumąstė viename stalo žaidimų renginyje ir dar tą patį vakarą jis buvo žaidžiamas praktiškai nesustojant. Būtent kūrybiškas vaizduotės panaudojimas ir noras žaisti dar ir dar yra šio žaidimo pagrindiniai varikliukai – „Codenames“ tapo vienu populiariausiu vakarėlių stalo žaidimu pasaulyje, laimėjo metų žaidimo Spiel des Jahres apdovanojimą ir susilaukė daugybės tęsinių ir versijų. Lietuviškai esame išleidę dar ir CODENAMES: PICTURES bei CODENAMES: DUET („Codenames“ skirtas dviems žaidėjams) žaidimus.

CODENAMES stalo žaidimas

8. BLACK STORIES: SHIT HAPPENS

„Black Stories“ žaidėjai bando išnarplioti istoriją, klausdami ir atspėdami. Istorijos pasakotojui leidžiama atsakyti tik taip arba ne. Kodėl būtent šis, aštuntoje vietoje atsidūręs „Black Stories“ leidimas populiariausias? Galbūt dėl to, kad jame pateikiamos absurdiškos istorijos, kurios nutiko iš tikrųjų, o gyvenimas, kaip žinia, iš tiesų kupinas absurdo.

BLACK STORIES galima žaisti visur, kur bebūtum, o jų pasirinkimas lietuvių kalba tikrai gausus: be aštuntoje pozicijoje atsidūrusio SHIT HAPPENS, šiuo metu siūlome dar 5 skirtingus BLACK STORIES leidimus: originalųjį BLACK STORIES, REAL CRIMEFUNNY DEATHEPIC FAILS ir mokyklinio amžiaus vaikams ir jaunimui skirtą SCHOOL STORIES.

Black Stories - žaisk visur

7. EXIT: NUMIRĖLIS RYTŲ EKSPRESE

EXIT: Numirėlis rytų eksprese išsiskiria iš visos lietuviškai išleistos EXIT žaidimų serijos. Šį kartą žaidėjai nebando pabėgti, o dalyvauja žmogžudystės, nutikusios žymiojo „Rytų ekspreso“ traukinio reiso metu, tyrime. Šviežio oro gūsis jau pamėgtoje „EXIT“ serijoje suteikia naujų iššūkių tiek naujiems, tiek patyrusiems žaidėjams.

EXIT: Numirėlis Rytų eksprese

6. LIVING FOREST

Šviežutėlis 2022 m. geriausias žaidimas „pažengusiems“ (Kennerspiel des Jahres) LIVING FOREST debiutavo puikiai ir atsidūrė 6-oje 2022 metų pozicijoje – priminsime, jį išleidome vos lapkričio mėnesį.

„Living Forest“ stalo žaidime jūs tampate gamtos dvasia, mėginančia išgelbėti mišką ir jo šventąjį medį nuo Onibio liepsnų. 

Daug kas kiek nustebo, kai šis žaidimas pelnė „Kennerspiel“ apdovanojimą, nes žaidimas nėra labai sudėtingas – štai boardgamegeek.com jo „sunkumo“ reitingas šiuo metu yra vos 2.18 – tai būtų arčiau „vidutiniškai lengvo“ žaidimo kategorijos.

Tačiau „Living Forest“ turi gylį – trys skirtingos pergalės sąlygos sudaro galimybes įdomiam ir dinamiškam žaidimui, kuris kartu ir pernelyg neapkrauna smegenų. Skirtingos žaidimo mechanikos sujungtos elegantiškai, o pats žaidimas ir jo komponentai yra tiesiog nuostabūs.

Tai vienas gražiausių mūsų matytų žaidimų šiais metais ir džiugu, kad jūs taip pat jį pamėgote.

LIVING FOREST stalo žaidimas

5. MICROMACRO: NUSIKALTIMŲ MIESTAS

MICROMACRO yra pripažintas geriausiu 2021 metų stalo žaidimu – tai dar vienas TOP 10 žaidimas, besipuikuojantis prestižiniu Spiel des Jahres apdovanojimu. „MicroMacro: nusikaltimų miestas“ yra išskirtinis, į kitus nepanašus žaidimas, kuriame vietoje žaidimo lentos gausite milžinišką žemėlapį ir tapsite detektyvais, sprendžiančiais įvairiausius nusikaltimus.

Dirbdami išvien žaidėjai turi ištirti ant bylos kortelių nupasakotą nusikaltimą, atrasti motyvą bei įkalčius ir galiausiai, sekdami purvinus darbelius nuo pačios pradžios iki jų baigties, pagauti nusikaltėlį.

MICROMACRO nusikaltimų miestas

4. EXIT: APLEISTA TROBELĖ

Ketvirtoje vietoje esantis žaidimas padeda perkelti pabėgimo kambario atmosferą ant jūsų stalo. Tai „EXIT: Apleista trobelė“, pirmasis lietuviškai išleistos EXIT žaidimų serijos žaidimas.
Nenuostabu, kad lietuviai pamėgo EXIT žaidimus. Tai unikali pabėgimo kambario patirtis, kupina paslapčių, gudrių galvosūkių ir pačių įdomiausių istorijų. Ir ją visą galite patirti tiesiog savo namuose! Jei dar nebandėte, rekomenduojame pradėti nuo „Apleistos trobelės“. O jei norėsis dar, įsigykite „Slaptą laboratoriją“, „Faraono kapą“, ar „Numirėlį Rytų eksprese“. Ar išsigąstumėt, jei atvykę medicininio tyrimo, atsidurtumėte keistoje, tuščioje laboratorijoje užrakintomis durimis? O gal pabudo nuotykių dvasia ir aplankysite Egipto piramides?
Žaidimus gali žaisti nuo 1 iki 4 žaidėjų, tad pabėgimo kambario atmosferą namuose galėsite pajusti tiek su visa šeima, tiek su draugais. Verta paminėti, kad tai – unikali ir vieną kartą patiriama patirtis. Gali prireikti žaidimo detales lankstyti, karpyti, rašyti ant jų. Tačiau žaidimo kaina yra patraukli, o unikalus potyris yra visapusiškai to vertas. Stalo žaidimas EXIT: apleista trobelė Exit: apleista trobelė

3. SPARNUOTIEJI

Artėjame prie TOP 3 ir trečioje vietoje randame ne ką kitą, o nuostabiuosius SPARNUOTUOSIUS

Dar žinomas kaip „Wingspan“, Nr. 1 stalo žaidimas šeimai (pagal boardgamegeek.com reitingą) reprezentuoja pačius geriausius stalo žaidimų hobio elementus. Tai žaidimas-fenomenas, parodęs, kad netgi tokios temos, kaip ornitologija ir paukščių pasaulis gali būti pateiktos žaismingai, subtiliai ir įdomiai.

Žaidime tapsite paukščių entuziastais, stengsitės atrasti geriausius paukščius ir privilioti juos į saugojamas laukinių gyvūnų teritorijas. Kiekvienas paukštis pratęs rūšių grandines vienoje iš jūsų buveinių. Šios buveinės daugiausia dėmesio skiria keliems pagrindiniams augimo aspektams: maisto įsigijimui, kiaušinių dėjimui ir žaidimui paukščių kortomis. Per savo „stebėjimus“ surinkę daugiausiai taškų, tapsite nugalėtojais.

Atpalaiduojantis, lengvos strategijos stalo žaidimas patiks visai šeimai. Nepraleiskite progos išbandyti „Wingsong“ programėlę, kuri pritaikyta ir lietuviškam leidimui – jos pagalba galėsite nuskenuoti paukščių korteles ir išgirsti, kaip „dainuoja“ ir čiulba bet kuris iš žaidime esančių 170 paukščių. 

Sparnuotieji

„Sparnuotieji“ žaidžiami stalo žaidimų festivalio „PineCon“ metu

 

2. IQ FIT

Antroje vietoje įsitaisė IQ FIT. Nors šis populiarus loginis žaidimas ne visai telpa į stalo žaidimų kategoriją, tačiau kiekvienas SMART GAMES loginis žaidimas-galvosūkis turi skirtingas temas ir inovatyvias žaidimo mechanikas, taip pat galima rasti tiek kelionines, tiek žaidžiamas ant stalo SMART GAMES žaidimų versijas. Šiaip ar taip, IQ FIT yra vienas mėgstamiausių mūsų klientų žaidimų. Net 120 skirtingo lygio užduočių – tiek 2D, tiek 3D dimensijose – leidžia žaidimu mėgautis ilgai. Žaidimas taip pat yra kompaktiškas ir tobulas pasiimti į keliones. Kitas privalumas – skirtingi užduočių lygiai. Žaidimu gali mėgautis tiek vaikai, tiek ir suaugusieji, toks universalumas prisideda prie nepaprastos IQ FIT sėkmės ir populiarumo.

IQ FIT

VERTI PAMINĖJIMO

Čia pat už dešimtuko ribos liko vis daugiau gerbėjų įgyjanti puiki „Alias“ alternatyva JUST ONE – TIKTAI VIENAS, populiarusis vakarėlių WHAT DO YOU MEME? ir tikra klasika tapusi CARCASSONNE. Netoliese ir kitas „SmartGames“ hitas IQ PRO PUZZLER bei EXIT: Faraono kapas žaidimas. 

O kas gi buvo pačiu populiariausiu 2022-ais metais?

1. KLUSTER

Galbūt daug ką tai nustebins, tačiau galiausiai tarsi magnetas pritraukia mus pirmoji pozicija ir joje išvystame stulbinančiai į ją išsiveržusį magiškąjį KLUSTER. „Kluster“ yra miklumo (dexterity) žaidimas – labai trumpas, lengvai transportuojamas, neįtikėtinai įdomus, prieinamas visiems ir kupinas strategijos.

Netikėtinai populiarus KLUSTER žaidimas net nebando sustoti ir muša visus rekordus. Tai tas atvejis, kai genialumas slypi paprastume – taisyklės yra visiškai paprastos ir aiškios: magnetiniai akmenėliai yra vienodai paskirstomi žaidėjams, kurie savo ruožtu turi įdėti vieną akmenį virvelės ribojamoje zonoje. Pirmasis žaidėjas, atsikratęs savo magnetų, laimi. 

Pažiūrėkite video, kuriame pamatysite KLUSTER žaidimą veiksme!

Taisyklės tokios paprastos, kad jas galima pavaizduoti be jokio teksto:Stalo žaidimo KLUSTER taisyklės
Taigi, toks buvo 2022 metų BRAIN GAMES populiariausių stalo žaidimų dešimtukas. Kokius žaidimus iš šio TOP dešimtuko turite jūs? Kurie labiausiai patinka? Kurios iš užimtų pozicijų labiausiai nustebino? Parašykite komentaruose!

Ankstesnis straipsnis „Purple Witty Fox“: nauja „Brain Games“ dėlionių linija
Kitas straipsnis Atidaryta nauja pakuočių ir stalo žaidimų gamykla „Folded Box“

Palikti komentarą

Komentarai turi būti patvirtinami prieš juos publikuojant

* Reikalingi laukai